Betekenis CMS

CMS betekent "content management systeem". Dit is een systeem waarmee u zonder technische kennis beheerderstaken kunt uitvoeren op uw website. Denk aan het toevoegen van een pagina aan uw eigen website of het aanbrengen van een wijziging in het navigatiemenu. Het voordeel van een CMS programma is dat u niet hoeft te puzzelen in de HTML bestanden van uw website, maar via een relatief eenvoudige beheeromgeving de aanpassingen kunt aanbrengen. Dit brengt met zich mee dat u in principe niets over HTML hoeft te weten. De CMS software zal in de regel zorgen dat uw  ingevoegde content ook in de juiste lay-out wordt weergegeven.

U kunt een CMS pakket in gebruik nemen door het CMS pakket naar keuze te installeren op uw server of webhosting pakket. Deze installatie bestaat uit een paar stappen. Allereerst zullen de bestanden op de server moeten staan. In de regel zult u het CMS pakket dowloaden naar uw eigen computer en daarna de bestanden overzetten met behulp van een FTP programma (zoals FileZilla). Omdat veel CMS systemen gebruikmaken van een database, is het vaak noodzakelijk dat u ook een database aanmaakt. De databasegegevens zullen vervolgens bij de CMS software bekend gemaakt moeten worden. In veel gevallen kunt u deze gegevens invoeren met behulp van een installatieprogramma dat bij het CMS pakket is meegeleverd. Maar het is ook mogelijk dat u de gegevens op de juiste plek in een configuratiebestand dient te zetten.

Is het CMS pakket eenmaal geïnstalleerd, dan zult u minder vaak een FTP programma nodig hebben voor het beheer van uw website. Afbeeldingen en documenten kunnen bij de meeste CMS pakketten via het beheergedeelte worden toegevoegd. Het uploaden verloopt dan simpelweg via uw browser.