Afkorting CMS

Wanneer men het heeft over websitebeheer, dan valt de term "CMS" regelmatig. De afkorting CMS staat voor "content management system". Een Engelse term die duidt op een stuk software ter ondersteuning van het maken en het onderhouden van uw website.

Vroeger zaten websites vrij simpel in elkaar. Voor iedere pagina had men een aparte HTML file met naast de opmaak ook de tekst en afbeeldingen van een pagina. Om een wijziging aan te brengen op een specifieke pagina deed men een aanpassing in de bijbehorende HTML file. Veel code werd herhaald in de verschillende files. De code van de bovenkant en onderkant van de website, die doorgaans op iedere pagina hetzelfde is, moest in ieder bestand worden geplaatst.

Om een wijziging in één enkel onderdeel van de website door te voeren, was het al gauw nodig om op verschillende plekken een verandering aan te brengen. Er ontstond behoefte aan een centrale plek om de aanpassing te doen. CMS systemen beantwoorden aan deze behoefte. Maakt u gebruik van een CMS systeem, dan zult u onderdelen die meerdere keren op de website terugkomen op één enkele plek kunnen aanpassen. Het CMS programma zorgt er zelf voor dat uw gewijzigde versie van het onderdeel op de website wordt getoond.

Voordat u gebruik kunt maken van een CMS systeem dient u het te installeren op uw webhostingpakket of server. De installatie bestaat doorgaans uit een aantal stappen. Allereerst is het noodzakelijk om de bestanden van het CMS pakket te downloaden en over te zetten naar de server. Daarnaast zullen veel CMS programma's gebruik maken maken van een database. Maakt het CMS pakket van uw keuze gebruik van een database, dan moet u deze database zelf aanmaken. Verder is het nodig de juiste databasegegevens ter beschikking te stellen aan het systeem. Dit kan vaak die een installatieprogramma dat bij het CMS pakket wordt geleverd. Maar het kan ook zijn dat u de databasegegevens in een bepaald configuratiebestand moet zetten.

Vanzelfsprekend is uw website na de installatie niet klaar. Na de installatie begint het aanmaken van verschillende pagina's en het plaatsen van teksten en afbeeldingen. Meestal wordt er ook een contactformulier op de website geplaatst.  Tenslotte is het belangrijk dat de pagina's die u aanmaakt ook goed bereikbaar zijn via het navigatiemenu. Het navigatiemenu kunt u eveneens aanpassen in het beheergedeelte van uw CMS software.

Maak jouw eigen website met JouwWeb